Onderzoek (bonus)ouders in samengestelde gezinnen

30 december 2020

 

Inmiddels is het twee jaar geleden dat ik mij "opeens" mocht gaan inmengen in de opvoeding van een lieve, destijds 8 jarige, jongen. Ik was toen ook nog zwanger, dus er waren genoeg uitdagingen. En what a ride it has been. 

 

Het is niet de makkelijkste weg om te kiezen, vind ik. Een partner met kinderen. Er spelen allerlei patronen, dynamieken, gewoontes die impact hebben op de manier waarop jij je positie kunt vinden. Ik las ooit dat het zeker twee jaar duurt om draagvlak bij kindjes te krijgen. In mijn geval is dat echt wel zo. 

 

Hoe vaak mijn bonuszoon niet wordt vergeten, wanneer mensen tegen mij zeggen: "Jij hebt één kind toch"? Nee, ik heb er twee. Ja ok, maar ik bedoel van jezelf." Ik begrijp het wel, leuk is dat niet. Erkenning en waardering, spelen hierbij een rol. Ik denk namelijk dat het zwaar onderschat wordt. Ik ben zelf ook in een samengesteld gezin opgegroeid, waarbij anderen altijd aan me vroegen hoeveel "echte" broers en zussen ik nu had in plaats van half broers en zussen. Ik vond dat altijd zo'n rare vraag. Ze zijn voor mij juist echt mijn broers en zus.

 

Wat voor mij helder is, is dat dit een onderwerp is wat veel meer licht, aandacht, ruimte en erkenning mag krijgen. Mijn ervaring uit mijn werk en omgeving is dat veel mensen zich schamen wanneer zij als bonusouders zich uitlaten over moeilijke momenten en processen. En dat hoeft helemaal niet. 

 

Ik interview daarom bonusouders die open staan voor een openhartig gesprek over hun belevingen en ervaringen. Ik kan je zeggen. Inspirerend, herkenbaar, mooi en een zeer diepe buiging voor hen.

Uiteindelijk wil ik alle verhalen gaan bundelen en op onderzoek uit gaan naar wat nu de rode draad is, of die er überhaupt is, een gemeenschappelijk goed, ga zo maar door. Hoe dit proces verloopt, ga ik aan alle deelnemers toelichten in een nieuwsbrief.

Waarom ik dit doe? Ik vind het zelf enorm verhelderend, inspirerend en opluchtend dat ik niet alleen door bepaalde processen heen ga en ik zou het geweldig vinden als meer delen zou leiden tot meer rugbaarheid, onderlinge herkenning en gesprekken vanuit het hart.

Ben jij een bonusouder in welke variant van een samengesteld gezin dan ook? Wil jij met mij samenwerken hierin, je verhaal delen en zien wat hieruit komt? Misschien kan het voor jou wel heel prettig zijn om jouw verhaal eens te vertellen. Of denk je nu aan iemand voor wie dit herkenbaar is? Dan is delen ook zeer gewenst.

 

Neem dan middels het contactformulier contact met mij op! Alles wat wordt besproken is uiteraard in vertrouwen.

 

Warme groet, Joanne