Wist je dat het diafragma oftewel het middenrif ook wel de angstgordel wordt genoemd?

 

 

"Je bent één van de eerste die mij erop attendeert dat mijn ademhaling uit balans is. Ik voelde dat altijd wel, maar ik ben er me nooit van bewust geweest dat het in verband staat met andere klachten." 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ervaar je wel eens een drukkend gevoel op je borst en daarbij bijvoorbeeld een snelle, oppervlakkige ademhaling? Denk of voel je dat dit met spanningsklachten te maken heeft?

 

Dat zou goed kunnen en dat kunnen wij samen onderzoeken!

 

Stresshormonen worden aangemaakt wanneer jouw brein een dreiging ervaart. Dit kan een heel functioneel proces zijn, omdat je in staat zult zijn om te handelen bij gevaar. Je brein maakt in de eerste split second echter geen onderscheid tussen reëel en irreëel gevaar. Het is dus heel effectief dat je in staat bent om meteen te handelen wanneer je huis in brand staat. Daarentegen niet erg effectief dat jouw lichaam zich klaarmaakt om te vluchten of vechten wanneer je bijvoorbeeld een blauwe envelop op de deurmat ziet liggen. 

 

Bij stress wordt de ademhaling vaak onregelmatig en oppervlakkig. Ook kunnen er lange perioden zijn waarin ongemerkt de adem wordt ingehouden. Misschien herken je dit wel bij jezelf? De chemische samenstelling van jouw bloed verandert, door een disbalans tussen zuurstof en koolzuurgas. Dit veroorzaakt klachten. Je kunt je duizelig gaan voelen, tintelingen ervaren in je vingers, handen en lippen en/of een drukkend gevoel op je borst voelen, een onrustig gevoel en zelfs concentratieproblemen, omdat er te weinig zuurstof naar je hersenen gaat.

 

Door middel van een test om te ontdekken hoe jij ademt en verkennende oefeningen, kunnen we zien wat je nodig hebt om daar meer aandacht aan te geven, zodat klachten naar de achtergrond kunnen verschuiven. 

 

Ik bied zowel zittende als liggende oefeningen aan gericht op:

  • chronische spanning;
  • herstellen van balans en innerlijke orde;
  • (zelf)veroordeling;
  • activatie buikademhaling;
  • creëren  van ruimte in het borstgebied;
  • bewustwording van verschillende ademhalingsgebieden in de romp;
  • mentale ruis;
  • communicatie vanuit de verbinding van hart en hoofd.